GYAKORI KÉRDÉSEK


MIÉRT KELL A KÉMÉNYEKET BÉLELNI?

A fűtéshez használt tüzelőanyagok (gáz, olaj, fa) elégetésekor füstgáz keletkezik, amely vízgőzt, gázokat, (széndioxidot), szilárd anyagokat tartalmaz. A tüzelőanyag nem tökéletes égése során mérgező szénmonoxid keletkezik.

A személy- és vagyonvédelem szempontjai miatt a füstgázelvezetőknek légtömörnek és korrózióállónak kell lenniük. Ha egy kémény nem felel meg az előírásoknak, akkor azt újrabéleléssel javítani kell.

MILYEN VESZÉLYEKKEL JÁR EGY KÉMÉNY MEGFELELŐ KÉMÉNYBÉLELÉS NÉLKÜL?

Béleletlen, rossz állapotú kéményben a füstgázban lévő veszélyes gázok bekerülhetnek a lakótérbe, ami akár halálos veszéllyel is járhat. A kémény falán lecsapódó vízgőz az égéstermékekkel keveredve savas (kénsavat, salétromsavat, sósavat tartalmazó) folyadékot alkot, amely tönkreteszi a maltert, betont, alumíniumot, sokszor a rozsdamentes acélt is, réseket okozva a kémény falán. A füstgáz savas gőzei a kémény szerkezetét korrodálják, ami az életveszélyen kívül azért kellemetlen, mert a kémény falán megjelenő nedvesedés a helység légkörét is elrontja, esztétikai, anyagi kárt okoz, a kémény élettartama drasztikus mértékben lecsökken.

MIT JELENT AZ, HOGY FÜSTGÁZMÉRGEZÉS?

A színtelen, szagtalan, a kémény résein keresztül a lakóterekbe bejutó szénmonoxidot az ott lakók esetleg nem érzékelik, és eszméletüket vesztik, vagy ébrenlét mellett mozgásra képtelenek, nem mozdulnak. Már nagyon alacsony koncentrációban (0,02 V/V%) is fejfájást, hányingert, hosszútávon agykárosodást, látászavart okozhat, ennél nagyobb szén-monoxid tartalom esetén (0,04-0,08 V/V%) 2-3 óra után életveszély alakulhat ki, 1,28 V/V% felett pedig 1-3 perc alatt halált okoz.

MEGAKADÁLYOZZA A FURANFLEX® A KÉMÉNYHIBÁK KIALAKULÁSÁT?

Igen, mert tökéletesen ellenáll a kéményekben keletkező savaknak és légtömör.

DRÁGÁBB A FURANFLEX®, MINT A ROZSDAMENTES ACÉL?

A felújítás összes költségét kell összehasonlítani, vagyis nem a két béléscső árát. A FURANFLEX® egy nap alatt beépíthető, nem igényel falbontást, minden méretű és alakú kéménybe alkalmazható. Néhány méter hosszú, tejesen egyenes kémények esetét leszámítva, minden más megoldásnál olcsóbb. Garancia a rozsdamentes acélcsövekre általában 10 év, a FURANFLEX® béléscsőre 25 év.

MEKKORA BONTÁSSAL JÁR A FURANFLEX® BEÉPÍTÉS?

A folyamat helyszíni szemlével kezdődik. A kivitelezéskor a bélelendő kéményt ki kell tisztítani, elő kell készíteni. A FURANFLEX® beépítése során falbontásra még a nem egyenes kémények esetében sincs szükség. Kizárólag a kazán füstgázának bevezetésénél, valamint a tisztító idom beépítéséhez lehet szükség minimális bontásra.

MENNYI IDEIG TART A KÉMÉNYBÉLELÉS?

A kéménybélelés FURANFLEX® technológiával néhány óra alatt elvégezhető. Ez függ a kémény előkészítés közben felmerülő nehézségektől és a külső hőmérséklettől is.

LEHETSÉGES FURANFLEX® CSŐVEL BÉLELNI RÉGEBBI ÉPÍTÉSŰ KÉMÉNYEKET?

Igen, ha jó statikai állapotban van a kémény, akkor bélelhető. A bélelés előtt a kémény műszaki állapotát ellenőrizni kell.

MINDEN KÉMÉNYT LEHET BÉLELNI FURANFLEX® TECHNOLÓGIÁVAL?

A FURANFLEX® egyik előnye, hogy 60 és 1200 mm között bármilyen átmérőben és 100 m-ig bármilyen hosszúságban hozzáférhető. Kevés kivétellel, minden formájú kéményhez alkalmazható.

GÁZ ÉS FAFŰTÉSRE EGYARÁNT ALKALMAZHATÓ A FURANFLEX®?

Igen. A nagyobb mennyiségű kondenzátumot eredményező gáz-, és olajtüzeléshez a FURANFLEX® kéménybélést, a magasabb hőmérsékletű füstgázzal, és koromtűzveszéllyel járó fatüzeléshez pedig a FURANFLEX® RWV márkanevű bélésanyagot kell beépíteni.

MILYEN ESETEKBEN ÉRVÉNYES A FURANFLEX® JÓTÁLLÁS?

A béléscsövek legnagyobb ellensége a FURANFLEX® esetében korrózió a FURANFLEX® RWV esetében a korrózió mellett fellépő esetleges hődegradáció. A jótállás ezekre vonatkozik, vagyis a béléscsövek elsődleges meghibásodási forrásaira. A KOMPOZITOR Kft. a jótállást csak azon esetekben biztosítja, amikor a beépítést FURANFLEX® technológiára kiképzett – erre vonatkozó diplomával rendelkező – cég vagy vállalkozó végezte. A kivitelezők listáját megtalálja a KAPCSOLAT menüpont alatt. A jótállás kivitelező által átadott, lézer sorszámozású, kitöltött garanciajegy megléte esetében érvényes. A jótállási feltételekről itt adunk részletes leírást.

KELL A KIBÉLELT KÉMÉNYT A HASZNÁLAT SORÁN TISZTÍTANI?

Gáz- és olajfűtés, illetve fatüzelés esetén évente egyszer kell a kémény állapotát ellenőrizni, és szükség esetén tisztítani. Fatüzelésnél kátránylerakódás is lehet, ezt hagyományos kéményseprő-ipari eszközökkel lehet eltávolítani.

MI A GYŰJTŐKÉMÉNY?

Olyan kémény, amelybe egynél több tüzelőberendezés kerül bekötésre. A FURANFLEX® béléscsővel felújítva a legkorszerűbb zárt égésterű készülékek is csatlakoztathatóak.

MIÓTA LÉTEZIK A FURANFLEX® TECHNOLÓGIA?

A FURANFLEX® technológia 1994 óta szabadalommal védett.

BÁRKI VÁSÁROLHAT FURANFLEX® BÉLÉSCSÖVET?

Nem. A FURANFLEX® béléscsövet csak a KOMPOZITOR Kft. tanfolyamát elvégző beépítők vásárolhatják meg.  Náluk lehet közvetlenül megrendelni a kéménybélelési munkákat. A beépítés minőségéért ők vállalják a felelősséget.

MILYEN ORSZÁGOKBAN ALKALMAZZÁK a FURANFLEX® BÉLÉSCSÖVET?

A FURANFLEX® technológiát az Európai Unió országaiban és az USA-ban hivatalos vizsgálatok alapján alkalmazzák.

HASZNÁLHATÓ A FURANFLEX® TECHNOLÓGIA SZELLŐZŐ RENDSZEREK ESETÉBEN IS?

Igen, a VENTILFLEX termékünk az elhasznált levegő eltávolítására és friss levegő bejuttatására alkalmas (lakások, irodák, éttermek, konyhák szellőztetésére).

MILYEN ESŐVÍZELVEZETŐK JAVÍTÁSÁRA HASZNÁLHATÓ A FURANFLEX®?

Az erre a célra kifejlesztett RAINFLEX béléscsövünket lapos tetős épületek hagyományos acél, azbesztcement illetve műanyag vízelvezetői függőleges szakaszainak bélelésére ajánljuk.